tisdag 2 oktober 2007

Swedish Food

The Swedish food culture is divided into two parts; Husmanskost and healthy food. The husmanskost includes a lot of stews and it's pretty old fashion. It's good though, and you can visit special restaurants if you want to experience real husmanskost. The healthy food has become very popular lately. Everybody wants to be fresh and healthy these days so nearly every Swede has got a gym card and healthy food in their pantry. There are certain malls where you can buy extra healthy food. Rice and pasta are almost completely exchanged to wholemeal in the Swedish households.

Några typiska matvaror har vi egentligen inte. Renkött är dock en särskild vara som kommer ifrån de norra delarna av landet. I de södra delarna odlas mycket grödor och den svenska färskpotatisen är väldigt populär sommartid. Sveriges nationalrätt är köttbullar med gräddsås, potatis och lingon. Det är en klassisk maträtt som serveras i de flesta hem med jämna mellanrum och som brukar vara en favorit bland barnen.

Överlag kan man konstatera att den svenska matkulturen är ganska internationell. Att Sverige har en hyfsat stor invandring är en av anledningarna till att nya mattraditioner har förts in i landet.

//Anna

1 kommentar:

Mandy sa...

Jag gillar också att gå idrottshall men det är mycket svårt att åta bra när jag måste laga mat för mig.